본문 바로가기
info : 유용한 정보, 체험기/요리 : 한 끼의 행복

Korea oyster - 한국굴, 겨울 별미 굴과 가리비

by 퇴근길에 삼남매가 알려드림 2022. 12. 25.

미국에서 굴을 먹을 땐 접시에 열 몇개 이십 몇 개가 예쁘게 올려져 있는게 이십불 이랬다.

팁까지 생각하면 거의 삼십불?

물론 마트에서는 조금 싸도 그래도 국내와 비교하면 많이 비쌌다.

 

굴 종류가 다를 수도 있겠지만, 내 입맛엔 한국굴 미국굴 모두 그냥 다 맛있었기에 미국에서 굴 사먹기는 쉽지 않다.

국내산 석화굴은 사-오킬로에 이만 오천원 정도면 충분히 살 수 있는 것 같다. 

그래서 한국에 온다면, 그리고 굴을 좋아한다면 굴 사 먹는 걸 추천한다.

 

 In the US, oysters are very expensive.

It was at least 20 dollars per 10~15 oysters.

You can even order a single oyster for 1.x dollar.

With 20-ish oysters with tips, it is easily nearly 30 dollars.

Well, at Korea, we don't count each oysters.

We count by bags.

 

For 30 dollars, you can get around 10 pounds of live Korea oysters. 

So if you like oysters and have a chance to travel to Korea, I highly recommend you to try oysters!

Buy at the market and eat at home. 

 

국산 굴 봉다리

 

 

This is around 5kg (over 10 lbs). (okay with shells but still!) for 22-25dollars.

You can eat by raw, stemed, grilled, added in kimchi, and many other ways.

 

We stemed around half. 

Rinse oyster with fresh water.

Alternatively, you can put in the fresh water around 15 minutes.

Boil water in a large pot.

Then put all oysters, keep boil 10 mininutes.

If you over cook, oyster can be dried. 

 

깨끗한 물에 씻고 - 만약 짤 것 같으면 흐르는 물에 씻은 후에 물에 20분 정도 담가 둔다.

그 다음 큰 통에 물 많이 넣고 물을 일단 끓인다.

물이 끓으면 굴을 넣고 10분간 끓인다.

10분이 지나면 바로 굴을 건져낸다. 더 오래 끓이면 굴이 탱글탱글하지 않다! 

만약 굴이 작고 양도 작으면 10분 아니라 7분 끓이길 추천한다.

 

잘 익은 굴들

 

Yes, here is oyster.

Rest of oyster is going to be another dish. 

 

We also eat scallop - raw and stemedI

 

 

Scallop was 55~60 dollars for 10kg.

With raw scallop, we eat with sesame oil with sesame seed. 

 

가리비는 번외.

 

this is how you eat oysters at Korea. (One of many ways).

 

댓글


TOP